Konačno sloboda

Budući da je bio pravnik, Izetbegović je u zatvoru nastavio borbu za smanjenje kazne. Pisao je Saveznom sudu u Beogradu, gdje je upozoravao na nezakonitost samog sudskog procesa. Istovremeno, svjetski mediji su također pisali o „Sarajevskom procesu“ kao montiranom, pase, polahko ali temeljito, stvarala atmosfera za izmjenu presude. Ovaj proces smekšavanja trajao je oko tri godine. Presudom Saveznog suda, Izetbegovićeva je kazna smanjena simbolično, sa 14 na 12 godina zatvora, ali je izmijenjena kvalifikacija: ostao je samo „verbalni delikt“ iz člana 133.Krivičnog zakona. Nakon niza peripetija, konačna presuda je glasila – devet godina!
Na kraju je Izetbegović odležao tačno pet godina i osam mjeseci – toliko ga je koštalo što je svoja uvjerenja pokušao prenijeti i drugima. Dvadeset petog novembra 1988. godine, između tri i četiri sata poslijepodne, Alija Izetbegović je pozvan u upravu zatvora. Tamo mu je komandir straže, Malko Koroman, u svečanoj uniformi i svečanim glasom, pročitao odluku Predsjedništva Jugoslavije da se oslobađa daljeg izdržavanja kazne. Bio je to tačno njegov dvije hiljade sedamdeset i peti dan zatvora. Izetbegović nije mogao vjerovati: konačno je postao slobodan čovjek!
Ako je nakon prvog zatvora bilo dilema, sada nakon drugog, prostora za dvojbu nije bilo. U glavi je imao jasan plan: osnovati političku stranku i sa njom pobijediti na izborima!

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.