Pobjeda na izborima

Izbori su održani 18.novembra 1990. godine. Od 240 poslaničkih mjesta u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine, SDA je osvojila 86 mandata, a od sedmočlanog Predsjedništva, trojica su bili kandidati SDA. Ubjedljivo najviše glasova osvojio je Fikret Abdić – milion i dvjesto hiljada. Izetbegović je dobio osam stotina i sedamdeset hiljada glasova. Abdiću je pomogla popularnost koju je stekao kao utemeljitelj „Agrokomerca“ i kao žrtva tzv. „mjenične afere“ iz 1986. – 1987. godine. Imao je imidž uspješnog privrednika, neopterećenog pripadnosti naciji i nacionalizmom, pa se opravdano procjenjuje da je dobio i nešto srpskih i hrvatskih glasova. Političkim dogovorom Abdić je mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ustupio Aliji Izetbegoviću.
Nažalost, sukob koji je tinjao između ova dva političara, koji su imali različite koncepte, ali i dvije sujete i dva različita temperamenta, kulminirat će tokom rata koji je 1992. godine počeo u BiH. Tada Abdić odlaszi u Veliku Kladušu, osniva svoju vojsku, koja će se do svog konačnog poraza, zajedno sa vojskom hrvatskih Srba, boriti protiv Armije BiH. Pokazalo se da su preko Abdića, Slobodan Milošević i Radovan Karadžić ostvarili jedan od svojih strateških ciljeva: sukob unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa. Među bošnjački sukob u Krajini do neslućenih razmjera uvećao je nesreću koja je zadesila ovaj narod.
Nakon izbora i ustoličenja članova Predsjedništva SRBiH, formirana je republička vlada , na temelju koalicije SDA – SDS –HDZ. Ova osovina slabo je funkcionirala jer su interesi bili upravo suprotni. Karadžićev SDS htio je po svaku cijenu da BiH ostane u sastavu krnje Jugoslavije, bez Hrvatske i Slovenije, koje su ionako samo smetale velikosrpskim vizijama. HDZ je, pod utjecajem dr. Franje Tuđmana, sve više naginjao opciji podjele BiH. SDA je čvrsto ostala pri opciji nezavisne BiH, unutar ili van Jugoslavije. Unatoč takvoj situaciji Izetbegović je u suradnji sa ovim strankama pokušao ostvariti neku vrstu (više) nacionalnog konsenzusa za BiH. Nije uspijevalo, sukobi su postali sve oštriji, oružje je sve snažnije zveckalo, a nebo nad Jugoslavijom sve tamnije.

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.