O muzeju

 

Muzej „Alija Izetbegović“: Priča o Aliji - priča o Bosni

U jednom od najtežih vremena za Bosnu i Hercegovinu, u periodu od raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije do kasnih devedesetih, pojavljuje se čovjek koji je postao simbol časne borbe za slobodu i ideje Bosne i Hercegovine kao multietničke i građanske države - Alija Izetbegović. Izetbegović je posvetio svoj život pravdi, zastupajući demokratske težnje svih građana.

Muzej „Alija izetbegović“ osnovan je na četvrtu godišnjicu Predsjednikove smrti, 19. oktobra 2007. godine u vratničkim kapi kulama Ploča i Širokac. Zahvaljujući poštovaocima lika i djela Alije Izetbegovića, iznad Šehidskog mezarja Kovači podignut je još jedan spomenik koji svjedoči o borbi za Bosnu. Muzej “Alija Izetbegović” je prvobitno bio osnovan kao jedna od depandansi Muzeja Sarajeva, a Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 31.12.2009. godine postaje zasebna javna ustanova ovog kantona. Na ovaj način otvorile su se nove mogućnosti za uspješan kulturni i društveni rad ove institucije.

Kolekcija muzeja smještena je u dvije stare kapi-kule povezane kamenim bedemom. Svojevremeno, one su činile dio gradske utvrde izgrađene 1739. godine nakon invazije zloglasnog austrijskog feldmaršala Eugena Savojskog. Tada je austrijska vojska pretvorila Sarajevo u prah i pepeo, spalivši preko dvije hiljade objekata, uništivši preko sto dvadeset džamija, poubijavši većinu njihovih imama i mujezina, te iživljavajući se na bespomoćnim ženama i djeci. Sa otvaranjem muzeja, kamenim kulama Ploča i Širokac udahnut je novi život – život Alije Izetbegovića.

Proaktivan pristup Muzeja „Alija Izetbegović“

Pored stalne postavke koja je dostupna posjetiocima tokom cijele godine, Muzej „Alija Izetbegović“ nastoji ostvariti proaktivan pristup kako bi potakla interes posjetilaca za period najmlađe historije Bosne i Hercegovine, obilježene likom i djelom Alije Izetbegovića.

U skladu sa svojim programom, Muzej organizuje radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Nakon obilaska Muzeja, popraćenog predavanjima koje drži profesionalni vodič, učenici imaju priliku da stečeno znanje i dojmove zabilježe u svojim likovnim i literarnim radovima. Pored rada s učenicima, Muzej podržava i naučno-istraživačke i diplomske radove studenata, te doktorske disertacije intelektualca i naučnika, stavljajući im na raspolaganje svoju biblioteku i razne vidove historijskih izvora.

Mobilna izložba fotografija o životu, liku i djelu Alije Izetbegovića zaslužuje posebnu pažnju. Izložba je prvi put prikazana 2008. godine u Istanbulu, te je kasnije posjetila preko pedeset gradova širom Bosni i Hercegovine i inostranstva. Na ovaj način obrazovnim  institucijama je pružena mogućnost organiziranja dodatne edukacije te je pobuđen interes javnosti za istinom o prvom Predsjedniku nezavisne Bosne i Hercegovine.

Značaj Muzeja „Alija Izetbegović“

Muzej „Alija Izetbegović“ osnovan je u čast prvog Predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine koji je svoj život posvetio borbi za svoju domovinu i bolju budućnost svog naroda. Muzej je nastao nedavno, te svoje činjenice ne crpi iz predavne prošlosti. Početak naučnih istraživanja i pisanja historije u ovom pravcu nalaze se u inicijalnoj fazi. Iz tog razloga uloga Muzeja je još značajnija. Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije.

Muzej „Alija Izetbegović“ smješten je u kapi-kulama Ploča i Širokac. Simbolika je jasna: od svog nastanka, bedemi i kule su simboli odbrane i slobode, a Šehidsko mezarje nas iz dana u dan podsjeća na cijenu koja je za to bila plaćena. Obje priče su usko vezane za lik i djelo Alije Izetbegovića. Njegova životna priča udahnula novi život stoljećima praznim kamenim kulama, ukazujući tako na kontinuitet Bosne. Muzej „Alija Izetbegović“ služi kao podsjetnik ali i kao poruka budućim generacijama. Ta poruka jeste da se treba boriti za ono što vrijedi i što je budućnost svih generacija; da će ono što vrijedi opstati i nadživjeti barbarstvo i divljaštvo; da ta borba uvijek mora biti pravedna, čak i po cijenu vlastite slobode i života. Poruka je da će Bosne uvijek biti.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.