Stalna postavka

Recepcija Muzeja „Alija Izetbegović“ nalazi se u prizemlju Kapi-kule Ploča. Pored recepcije nalazi se biblioteka u kojoj su izložena najznačajnija djela Alije Izetbegovića na bosanskom i stranim jezicima. Posjetitelji ovdje imaju priliku da pogledaju dva dokumentarna filma o životu, liku i djelu Alije Izetbegovića na LCD ekranu iznad recepcije. Filmovi „Odvažnost življenja“ i „U službi Bosne“ prevedeni su i na engleski jezik.

Prvi dio izložbe nalazi se na spratu Kule Ploča. Tu je, kroz tekst i fotografije na devet izložbenih panoa, hronološki prikazan prikazan život Alije Izetbegovića kao građanina, mislioca, političara i državnika. U staklenim vitrinama izloženi su neki Predsjednikovi lični predmeti: naočale, sat, tašna i džepni primjerak časnog Kur'ana od kojeg se nikada nije odvajao. Tu se mogu vidjeti njegova najznačajnija pisana djela, kao što su „Islam između Istoka i Zapada“ i „Islamska deklaracija“, „Moj bijeg u slobodu“ i druga.

Izložba je podijeljena u devet manjih cjelina:

„Mladost“,
„Sarajevski proces“,
„Prvi višestranački izbori i raspad Jugoslavije“,
„Međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine“,
„U paklu Sarajeva“,
„Pobjeda istine“,
„Ideja Bosne – izazov svih humanista“,
„Odlazak u vječni život“ i
„Rekli su o Aliji“.

U centralnom dijelu prostorije nalazi se vitrina u kojoj su izložene najznačanije svjetske nagrade i priznanja kojima je Predsjednik odlikovan, poput: najvišeg državnog odličja Republike Hrvatske, «Velered kraljice Jelene», Godišnje nagrade Američkog centra za demokratiju iz Washingtona, Ordena slobode Republike Turske, Ordena nezavisnosti države Katar, Nagrade Foruma Crans Montana, Nagrade „Kralj Fejsal“, Nagrade za islamsku ličnost godine, Priznanja Ivana Pape Pavla II, itd.

U ovom prostoru nalazi se drveni međusprat na kojem posjetiocu mogu pogledati filmove i voditi konstruktivne razgovore sa drugim sa posjetiteljima i istraživačima.

Drugi dio izložbe smješten je u kapi kuli Širokac, gdje je prikazana uloga predsjednika Izetbegovića u odbrani od agresije 1992.-1995. Da bi posjetioci došli do kule Širokac,  neophodno je proći kroz bedem koji je djelomično natkriven i podsjeća na tunel. Muzejska postavka u kuli Širokac posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komandantu Armije Bosne i Hercegovine i sistematskoj organizaciji odbrane od agresije. Na šest zidnih panoa prikazano je formiranje Armije Bosne i Hercegovine i uloga njenog Vrhovnog komandanta, i to po slijedećim temama:

„Prijetnje državi Bosni i Hercegovini“ i „Odgovori na prijetnje državi Bosni i Hercegovini“,
„Vojne pripreme za agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu“,
„Početak i rizici vojnog organiziranja za odbranu države Bosne i Hercegovine“,
„Lični doprinos Predsjednika Izetbegovića u odbrani države Bosne i Hercegovine“,
„Najkritičnije vrijeme i jačanje Armije Republike Bosne i Hercegovine“, te
„Neke značajnije izjave Predsjednika Alije Izetbegovića“.

U zidnim vitrinama izložene su vojničke uniforme s početka i kraja rata, te priznanja koja su borci Armije BiH uručili svom Komandantu i Predsjedniku. U podnoj vitrini izloženo je improvizirano, ručno pravljeno oružje kojim su se branitelji koristili u prvim i najtežim danima agresije. U lebdećoj vitrini u centralnom dijelu prostorije, nalazi se originalna beretka sa grbom BiH koju je Predsjednik nosio u Bosni i u inostranstvu, a koja je postala simbol borbe za Bosnu i Hercegovinu.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.