Radionice

EDUKACIJA U MUZEJU

Važan  segment muzeološkog rada, prvenstveno u smislu očuvanja i prezentacije kulturne baštine koju muzej čuva jeste edukacija u muzeju. Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.

JU Muzej „Alija Izetbegović“ u sklopu svojih redovnih aktivnosti organizira interaktivne školske radionice u okviru kojih se učenicima osnovnih i srednjih škola pruža prilika da kroz proaktivan pristup i stručno historijsko predavanje dobiju saznanja o periodu najmlađe historije BiH opečaćene likom i djelom prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića. Interaktivne radionice u muzeju su posebno osmišljene, prilagođene uzrastu učenika i usmjerene na podsticanje kreativnosti kod učenika kroz literarne i likovne radove. Najuspješniji radovi svake godine budu objavljeni u  Katalogu "Mladi ljiljani".  Pruzmite PDF izdanja

Na tradicionalnoj manifestaciji povodom 1.marta Dana nezavisnosti BiH koju Muzej organizira svake godine dodjeljujemo nagrade, zatim zahvalnice i priznanja učenicima, kao i školama koje su sudjelovale u radionicama.

Naglašavamo da su radionice u potpunosti besplatne, stoga Vas pozivamo da nas posjetite i da zajednički doprinesemo očuvanju naše historije. S povjerenjem nam se obratite za sve dodatne informacije. Vidimo se u Muzeju!

REZERVACIJE RADIONICA I POSJETA

Termin za grupnu posjetu ili radionicu potrebno je prethodno rezervisati na broj tel: 033/574-271 ili putem E-maila: muzejalijaizetbegovic1@gmail.com

KATALOZI

 

 

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.