Vijesti

Uto, 03. Mar. 2020.

Svečana manifestacija "Mladi ljiljani"

Muzej "Alija Izetbegović" je povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizovao svečanu manifestaciju "Mladi ljiljani" u multimedijalnom centru Kovači.

Pet, 24. Jan. 2020.

JAVNI OGLAS

Za popunu radnih mjesta u JU Muzej “Alija Izetbegović“

Pet, 17. Jan. 2020.

Rezultati konkursa za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola

Sa velikom pažnjom Komisija je pročitala  sve prispjele literarne radove učenika (ukupno 450 radova) i došla do sljedećih usaglašenih ocjena.....

Uto, 14. Jan. 2020.

Press konferencija povodom završetka donatorske izložbe

Press konferencija će se održati u četvrtak, 16.01.2020.godine u 12h u Muzeju “Alija Izetbegović” u kapi-kuli Širokac.

Pon, 16. Dec. 2019.

Sajam knjiga u Bursi

Tema ovogodišnjeg sajma je misao Alije Izetbegovića - "Čitanje je let u slobodu".

Pon, 02. Dec. 2019.

Svečano otvorena donatorska izložba u Gradskoj Vijećnici

Izložba će biti otvorena do kraja decembra u Vijećnici. Slobodan je ulaz i svi zainteresirani mogu doći pogledati djela, te izvršiti rezervaciju i na taj način doprinjeti radu Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Čet, 28. Nov. 2019.

Donatorska izložba umjetničkih djela sa Međunarodne likovne kolonije „Moj bijeg u slobodu“ (2013.-2019.)

Ono što čini ovu izložbu posebnom jeste njen izuzetno humanitarni karakter, jer sav prihod od prodaje likovnih djela bit će doniran Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ za nabavku knjiga za biblioteku u Roditeljskoj kući. 

Pet, 22. Nov. 2019.

Prodajna izložba umjetničkih djela sa Međunarodne likovne kolonije „Moj bijeg u slobodu“ (2013.-2019.)

Sav prihod od prodaje likovnih djela bit će doniran Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ za nabavku knjižnog fonda. 

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.