Vijesti

Sri, 01. Jul. 2020.

Rang lista kandidata

Pismeni i usmeni ispit

Ned, 28. Jun. 2020.

Obavijest za kandidate

Kandidati koji ne budu imali masku i rukavice neće moći pristupiti polaganju ispita. Drugi termin za polaganje ispita se neće zakazivati.

Pet, 26. Jun. 2020.

Korisni linkovi

Uredba sa Zakonskom snagom o ustanovama, Odluka o osnivanju Javne ustanove Muzej "Alija Izetbegović" (“Službene novine Kantona Sarajevo”, br.37/09 i 1/13) i Zakon o muzejskoj djelatnosti („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 13/17)

Pon, 08. Jun. 2020.

POSLOVNIK o radu Komisije za prijem u radni odnos u JU Muzej “Alija Izetbegović”

Ovim Poslovnikom uređuje se način rada i odlučivanja Komisije za izbor u proceduri zapošljavanja radnika u  JU Muzej “Alija Izetbegović” po raspisanom javnom oglasu.

Čet, 04. Jun. 2020.

JAVNI OGLAS za popunu radnog mjesta u JU Muzej “Alija Izetbegović“

Istraživač – naučni radnik o liku i djelu Alije Izetbegovića – jedan (1) izvršilac na određeno vrijeme, najduže do godinu dana

Uto, 26. Maj. 2020.

Online izložba povodom 30. godišnjice osnivanja Stranke demokratske akcije

Povodom 30. godišnjice osnivanja Stranke demokratske akcije JU Muzej „Alija Izetbegović“ ekskluzivno predstavlja online izložbu na 33 vizuala o osnivanju „stranke građana i naroda muslimanskog kulturno-povijesnog kruga“ s demokratijom kao jednom od najvažnijih odrednica.

Pet, 22. Maj. 2020.

Bajram šerif mubarek olsun!

Želimo da vam bajramski blagdani proteknu u lijepoj atmosferi, dobrom zdravlju i raspoloženju i daju duhovnu snagu, potrebnu u kreiranju bolje i jače domovine Bosne i Hercegovine.

Pon, 18. Maj. 2020.

U ponedjeljak 18. maja, ponovo otvaramo naša vrata

Federalni štab civilne zaštite je na jučerašnjoj sjednici stavio van snage dosadašnju naredbu kojom se privremeno obustavlja rad kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih i rekreacijskih centara i sl.

Pon, 18. Maj. 2020.

KONKURS za izradu idejnog rješenja za suvenire Muzeja “Alija Izetbegović”

JU Muzej „Alija Izetbegović raspisao je Konkurs za izradu idejnog rješenja za suvenire Muzeja “Alija Izetbegović”.

Sub, 09. Maj. 2020.

Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana

Danas je 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana. Danas se prisjećamo značajnih događaja iz prošlosti s nadom i vjerom u bolju budućnost.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.