Bajram šerif mubarek olsun!

Pet, 22. Maj. 2020.


Želimo da vam bajramski blagdani proteknu u lijepoj atmosferi, dobrom zdravlju i raspoloženju i daju duhovnu snagu, potrebnu u kreiranju bolje i jače domovine Bosne i Hercegovine.

Proteklih mjesec dana ramazana, muslimani u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta dijelili su radost sehura i iftara u svojim domovima, tražeći smiraj u vjeri i pomažući onima kojima je pomoć potrebna. Povodom Ramazanskog bajrama, jednog od najvećih muslimanskih blagdana, koji nastupa u nedjelju upućujemo iskrene čestitke muslimanima u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Ovaj blagdan je prilika da posjetimo naše najdraže, te s njima podijelimo radost i sreću i ukažemo im naše poštovanje. Bajrami su lijepi blagdani koji nas između ostalog podsjećaju i na slobodu koju živimo. Za tu slobodu živote su dali mnogi, a drugog dana Ramazanskog bajrama tradicionalno ćemo posjetiti mezarja i prisjetiti se šehida – najboljih sinova i kćerki naše domovine.

“Bio sam musliman i to ću i ostati. Osjećao sam se borcem za stvar islama u svijetu i time ću se osjećati do kraja života. Jer islam je za mene bio drugo ime za sve što je lijepo i plemenito i ime za obećanje ili nadu u bolju budućnost muslimanskih naroda, za njihov život u dostojanstvu i slobodi, jednom riječju za sve ono što je po mom uvjerenju bilo vrijedno živjeti”, riječi su predsjednika Izetbegovića koji na fotografiji u prilogu klanja Bajram-namaz 1993. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Želimo da vam bajramski blagdani proteknu u lijepoj atmosferi, dobrom zdravlju i raspoloženju i daju duhovnu snagu, potrebnu u kreiranju bolje i jače domovine Bosne i Hercegovine.

“I na kraju: ne brinite za Bosnu. Neće je pregaziti. Mogu samo preko nas mrtvih. Želim vam svako dobro i neka vas Bog čuva”, rekao je predsjednik Izetbegović čestitajući Bajram 1995. godine.

Bajram šerif mubarek olsun!

JU Muzej “Alija Izetbegović”

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.