Bernard-Henry Lévy u posjeti Muzeju "Alija Izetbegović"

Pon, 13. Maj. 2019.


Poznati francuski filozof i pisac Bernard-Henry Lévy danas je, zajedno s predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem posjetio Muzej „Alija Izetbegović“.

Nakon obilaska Levy je izjavio novinarima da posjeta mezaru i Muzeju "Alija Izetbegović" u njemu budi sjećanja o velikom čovjeku, velikom otporu, ali prvenstveno, sjećanja o čovjeku koji vodio rat, pobijedio u ratu, ali koji nije volio rat.

„Alija Izetbegović bio je čovjek koji je svim svojim bićem, dušom i tijelom, mrzio samu ideju rata. Ali kada je došao trenutak da bude uvučen u rat zbog same agresije, zbog potrebe da spasi svoj narod, ne samo da je ušao u rat nego je izašao kao pobjednik. Ta ideja mudrog čovjeka, čovjeka od knjige, vjernika, koji je prisiljen ratovati i koji to čini uspješno, ispunjavajući svoju dužnost i koji pri tome još izlazi kao pobjednik je za mene jedna od najdirljivijih ideja općenito“, kazao je Levy.

Na kraju posjete direktor Muzeja Adnan Žiško uručio je gospodinu Levyu umjetničko djelo sa 5.međunarodne likovne kolonije "Moj bijeg u slobodu" akademskog slikara Seada Čerkeza.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.