Biciklistički maraton "Alija Izetbegović"

Čet, 17. Okt. 2019.


Povod biciklističkog maratona je obilježavanje 16. godišnjice smrti prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

JU Muzej“Alija Izetbegović“ i Rekreativno biciklistički klub "Japod" Bihać organiziraju šesti biciklistički maraton u čast prvog predsjednika RBIH Alije Izetbegovića. Članovi RBK "Japod" su dokazane bosanskohercegovačke patriote koje su odlikovane najvišim ratnim priznanjima Armije BiH. Povod biciklističkog maratona je obilježavanje 16. godišnjice smrti prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića.

Želja svih članova biciklističkog kluba je da na dostojanstven način odaju počast svom prvom Predsjedniku. Dužina trase je oko 310 km koja se prelazi u dvije etapa. Dolazak biciklista u Sarajevo planiran je 18.10.2019.godine u 17.00h kada će posjetiti Šehidsko mezarje Kovači.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.