Članovi biciklističkog kluba "Japod" na mezarju Kovači

Pet, 18. Okt. 2019.


Dvodnevni maraton dužine 310 km od Bihaća do Sarajeva u znak sjećanja na rahmetli Aliju Izetbegovića

Članovi biciklističkog kluba "Japod" iz Bihaća vozili su dvodnevni maraton dužine 310 km od Bihaća do Sarajeva u znak sjećanja na rahmetli Aliju Izetbegovića. U Sarajevo su stigli 18.oktobra u poslijepodnevnim satima, nakon čega su posjetili Šehidsko mezarje Kovači odali počast prvom Predsjedniku Predsjedništva RBiH. Učesnike ovog, već sada, tradicionalnog maratona dočekao je direktor JU Muzej "Alija Izetbegović" Adnan Žiško.

Članovi biciklističkog kluba su bivši pripadnici Armije RBiH, nosioci najviših vojnih priznanja Armije RBiH i istaknuti patrioti.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.