Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana

Sub, 09. Maj. 2020.


Danas je 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana. Danas se prisjećamo značajnih događaja iz prošlosti s nadom i vjerom u bolju budućnost.

Ostali smo tokom godina koje su iza nas dokazani antifašisti, borci za istinu, pravdu, mir, suživot i toleranciju, borci protiv zla i podjela. Demokratiju smo suprotstavljali fašizmu i ponosni smo na tu činjenicu. U borbi protiv zla, prema Aliji Izetbegoviću, i jeste sav smisao života.

„Kad sve proživiš i izdržiš, kad se nakon stotinu pokleknuća ponovo podigneš, kad se odrekneš lažne nade i utjehe i stisneš zube da bi otvoreno pogledao istini u oči, tada shvatiš da je sav smisao života u borbi protiv zla”, njegove su riječi. „Nama ne smetaju ni crkve ni katedrale, mi smo naučili živjeti sa ljudima koji drukčije misle i osjećaju i smatramo to svojom prednošću“, govorio je Izetbegović. Dakako, evropska je to vrijednost. Tolerancija je zakon opstanka Bosne, i kako je rekao Izetbegović ''mi je zastupamo“.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.