"Dani otvorenih vrata 2018"

Uto, 07. Aug. 2018.


Programom 'Bedem svjetlosti' obilježena 93. godišnjica rođenja Alije Izetbegovića

U sklopu manifestacije "Dani otvorenih vrata 2018", JU Muzej "Alija Izetbegović“ u saradnji sa Gradskom upravom Sarajevo upriličio program „Bedem svjetlosti“ povodom 93. godišnjice rođenja prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. Građanima je tom prilikom predstavljena iluminacija gradskih bedema i kula u kojima je smješten muzej. Program je održan 07.08.2018. godine u 20.30h na platou amfiteatra Fonda memorijala na Kovačima. Programu su prisustvovali uvaženi gosti, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, kantonalni premijer Adem Zolj,  gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, te brojni zainteresirani građani.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, opisujući osvijetljeni bedem iznad Muzeja, kazao je da upravo ta dva simbola podsjećaju na Aliju Izetbegovića. “Njegova misao je bila svjetlo. U vremenu kad se od vjere pravio mrak, Alija je branio vjeru i odbranio je. Alija je bio borac koji nikoga nije napadao, bio je kao bedem, strpljiv, snažan, uporan”.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.