Dani otvorenih vrata 2019

Pon, 05. Aug. 2019.


 JU Muzej "Alija Izetbegović" povodom obilježavanja 94. godine od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, organizuje "Dane otvorenih vrata 2019" od 08.08. do 10.08.2019. godine.

 JU Muzej "Alija Izetbegović" povodom obilježavanja 94. godine od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, organizuje "Dane otvorenih vrata 2019" od 08.08. do 10.08.2019. godine. Ulaz za posjetioce će biti besplatan.

U dvije vratničke kapi-kule u kojima je Muzej smješten, posjetioci će se upoznati sa detaljima iz privatnog i političkog života prvog predsjednika Alije Izetbegovića, njegovom ulogom u odbrani od agresije, kao i s porukama i idejama koje su temelj moderne Bosne i Hercegovine.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.