Donatorska izložba umjetničkih djela sa Međunarodne likovne kolonije „Moj bijeg u slobodu“ (2013.-2019.)

Čet, 28. Nov. 2019.


Ono što čini ovu izložbu posebnom jeste njen izuzetno humanitarni karakter, jer sav prihod od prodaje likovnih djela bit će doniran Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ za nabavku knjiga za biblioteku u Roditeljskoj kući. 

JU Muzej „Alija Izetbegović“ u saradnji sa Gradskom upravom Sarajevo  i Gradskom Vijećnicom Sarajevo organizira donatorsku izložbu umjetničkih djela sa Međunarodne likovne kolonije “Moj bijeg u slobodu” koja se održava već sedmu godinu zaredom u Počitelju. Kolonija je simbolično nazvana po istoimenom književnom djelu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine. Ove godine, odabrana djela iz fundusa Muzeja, koja su nastala u okviru likovne kolonije, bit će izložena na donatorskoj izložbi u Gradskoj Vijećnici Sarajevo 02.12.2019. godine u 18.00h.

Ono što čini ovu izložbu posebnom jeste njen izuzetno humanitarni karakter, jer sav prihod od prodaje likovnih djela bit će doniran Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ za nabavku knjiga za biblioteku u Roditeljskoj kući. 

Želja nam je da u saradnji sa Udruženjem„Srce za djecu oboljelu od raka" olakšamo njihov put ka izlječenju kroz kreativnost i maštu, a kako bolje to učiniti nego kroz knjige. Kroz knjige im možemo otvoriti nove svjetove te im vratiti djelić izgubljenog djetinjstva, narušenog teškom borbom. 

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.