Fondacija "Alija Izetbegović'' donirala zaštitne vizire za borbu protiv koronavirusa

Čet, 23. Apr. 2020.


U okviru aktivnosti Fondacije “Alija Izetbegović” usmjerenih na ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, 23. aprila u prostorijama Fondacije uručena je donacija Savezu strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Donacija se sastoji od 3550 vizir-maski za medicinsko osoblje koje će biti podijeljenje širom Federacije putem kantonalnih strukovnih sindikata doktora, a u skladu sa iskazanim potrebama. 300 vizira je direktna donacija samog proizvođača, firme JUSRI iz Goražda.

Protokol-ugovor o donaciji je u ime Saveza potpisao dr. Rijad Rifat Zaid.

Dodatna količina od 1700 vizira će biti donirana staračkim domovima, narodnim kuhinjama, domovima za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine, zdravstvenim institucijama u Brčko Distriktu, kao i zdravstvenim institucijama u RS preko nevladine organizacije EMMAUS.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.