Međunarodni dan i Evropska noć muzeja 18. maj 2019.

Pet, 17. Maj. 2019.


Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je "Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije".

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u muzejima BiH održat će se u subotu 18. maja 2019. godine. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je "Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije". Ovogodišnjom temom želi se naglasiti važnost muzeja i njihov doprinos u očuvanju tradicije u savremenom društvu. Kao institucije u srcu društva, muzeji imaju moć uspostavljanja dijaloga između kultura, izgradnje mostova za mirniji svijet i definiranja održive budućnosti.

Muzej "Alija Izetbegović" će u povodu obilježavanja Međunarodnog dan i Evropske noći muzeja predstaviti izložbu ilustrovanih citata Alije Izetbegovića "Poruka sebi" 18.maja 2019. godine u periodu od 10.00h do 20.00 h u kapi-kuli Širokac. Ulaz je besplatan. DOBRODOŠLI!

 

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.