Nur-Sultan prvi put domaćin izložbe o Aliji Izetbegoviću

Pon, 23. Sep. 2019.


Događaj je otvorio počasni gost Bakir Izetbegović a prisustvovali su važni gosti iz političkog, diplomatskog, akademskog i javnog života Kazahstana i Azije.

Povodom Samita predsjednika skupština centralne Azije koji se održava od 22.9.2019 - 26.9.2019. u gradu Nur-Sultan, Kazahstan, danas je, u prostorijama Nacionalne Akademske Biblioteke Kazahstana, promovirana knjiga “Fotomonografija Alije Izetbegović” i predstavljena izložba fotografija Muzeja Alija Izetbegović "Predsjednik izbliza". Izložba je putem panoa prikazana na oko 40 arhivskih fotografija koje su bile popraćene antologijiskim filozofskim mislima, citatima iz biografije Alije Izetbegovića te sadržavaju kraće predavanje o životu i djelu predsjednika Izetbegovića.

Direktor Muzeja Alija Izetbegović Adnan Žiško istaknuo je kako su poruke ove izložbe filozofske i životne.

Značajno nam je da na ovaj način ljudi širom svijeta upoznaju Aliju Izetbegovića, ne samo kao prvog predsjednika BiH, važnog političara , nego kao čovjeka koji je bio filozof i koji je imao svoj poseban pogled na svijet i na Bosnu i Hercegovinu. Izetbegović je smatrao da su moralne i etičke vrijednosti izvor političke moći i ugleda BiH kao činioca međunarodne zajednice, što je bilo presudno kako u periodu za njeno međunarodno priznanje, tako i u oružanoj borbi za njeno očuvanje – naveo je direktor Muzeja. Izložba “Predsjednik izbliza” do sada je predstavljenja u Istanbulu, Zagrebu i Sarajevu.

Događaj je otvorio počasni gost Bakir Izetbegović a prisustvovali su važni gosti iz političkog, diplomatskog, akademskog i javnog života Kazahstana i Azije.

Organizator događaja: Počasni Konzulat Republike Kazahstan u Sarajevu, bosansko-kazahstanska asocijacija „Berkut“ iz Sarajeva, Veleposlanstvo Republike Kazahstan u Zagrebu, Muzej Alije Izetbegović iz Sarajeva i Parlament Republike Kazahstan.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.