Održana 7. Međunarodna kolonija "Moj bijeg u slobodu"

Pet, 20. Sep. 2019.


U organizaciji JU Muzej "Alija Izetbegović" i Udruženja likovnih umjetnika BiH, u Počitelju je od 13.- 20. 09. 2019. održana 7. međunarodna likovna kolonija "Moj bijeg u slobodu".

U organizaciji JU Muzej "Alija Izetbegović" i Udruženja likovnih umjetnika BiH, u Počitelju je od 13.- 20. 09. 2019. održana 7. međunarodna likovna kolonija "Moj bijeg u slobodu".

Prema riječima direktora Muzeja "Alija Izetbegović" Adnana Žiške, Kolonija se već sedmu godinu održava u spomen na prvog predsjednika nezavisne BiH Aliju Izetbegovića.

“Kolonija je značajna zbog promocije umjetnosti, kulturno-historijskih vrijednosti BiH, Počitelja kao jedinstvene turističke lokacije i Muzeja koji izučava modernu historiju BiH i lik Alije Izetbegovića. Uvijek se trudimo da predstavimo BiH u najboljem svjetlu i da taj način svi naši gosti nose pozitivne emocije o našoj zemlji” naglasio je Žiško.

Na Koloniji su ove godine učestvovali umjetnici iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Rusije, Ukrajine, Turske i Bosne i Hercegovine. Djela nastala na koloniji postat će dio postavke Muzeja “Alija Izetbegović” i do kraja godine biće predstavljena široj javnosti.

 

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.