Otvorena izložba "Predsjednik izbliza" o Aliji Izetbegoviću

Ned, 14. Apr. 2019.


Izložba prikazuje na četrdesetak panoa fotografije iz života prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, s citatima i mislima koje je ostavio iza sebe. 

Novinarski dom u Zagrebu večeras je bio domaćin izložbe "Predsjednik izbliza"u organizaciji JU Muzej "Alija Izetbegović" i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV). Izložba prikazuje na četrdesetak panoa fotografije iz života prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, s citatima i mislima koje je ostavio iza sebe. 

 

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.