Posjeta

Uto, 05. Nov. 2019.


Predstavnik Ambasade Islamske Republike Iran u BiH gdin. Vahid Parast Tash i predstavnik Nacionalnog muzeja odbrane i otpora u Teheranu gdin. Reza Shojayi posjetili su Muzej “Alija Izetbegović”.

Predstavnik Ambasade Islamske Republike Iran u BiH gdin. Vahid Parast Tash i predstavnik Nacionalnog muzeja odbrane i otpora u Teheranu gdin. Reza Shojayi posjetili su Muzej “Alija Izetbegović”. Tom prilikom dogovorena je međusobna saradnja i Muzej “Alija Izetbegović” će sa velikim zadovoljstvom ustupiti materijal za dio stalne postavke u Nacionalnom muzeju odbrane i otpora u Teheranu koja je posvećena rahmetli Aliji Izetbegoviću i njegovoj ulozi kao Vrhovnog komadanta Armije Republike Bosne i Hercegovine.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.