Potpisan Sporazum o saradnji između Muzeja “Alija Izetbegović” i Fondacije “Alija Izetbegović”

Pon, 04. Maj. 2020.


Nakon niza neformalnih susreta i evidentnog zajedničkog interesovanja ove dvije ustanove, zvanično je potpisan Sporazum o saradnji između Muzeja “Alija Izetbegović” i Fondacije “Alija Izetbegović”.

Potpisnici Sporazuma su Nađa Berberović-Dizdarević, direktorica Muzeja i Muhamed Mulahmetović, generalni sekretar Fondacije. Sporazumom je definisana međusobna saradnje ove dvije institucije na promicanju kulturnih vrijednosti i zajedničkog nastupa pri realiziranju društvenih incijativa i kulturnih programa u skladu sa pogledima i misaonom ostavštinom prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Predstavnici Muzeja i Fondacije izrazili su spremnost zajedničkog djelovanja na polju izdavaštva, promicanju naučno-istraživačkog pristupa, organizaciji konferencija, okruglih stolova, te unapređenju veza sa bosanskohercegovačkom dijasporom. Saradnja ove dvije institucije podrazumijeva međusobnu razmjenu arhivskog materijala, fotografija i eksponata za potrebe obogaćivanja vlastitog fundusa.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.