Press konferencija povodom završetka donatorske izložbe

Uto, 14. Jan. 2020.


Press konferencija će se održati u četvrtak, 16.01.2020.godine u 12h u Muzeju “Alija Izetbegović” u kapi-kuli Širokac.

Pozivamo Vas da prisustvujete press konferenciji povodom završetka donatorske izložbe Muzeja "Alija Izetbegović" te objavi o iznosu prikupljenih sredstava koja će u potpunosti biti donirana Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“. 

Press konferencija će se održati u četvrtak, 16.01.2020.godine u 12h u Muzeju “Alija Izetbegović” u kapi-kuli Širokac.

Međunarodna likovna kolonija “Moj bijeg u slobodu” održava se već sedmu godinu zaredom u Počitelju. Kolonija je simbolično nazvana po istoimenom književnom djelu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine. Ove godine, odabrana djela iz fundusa Muzeja “Alija Izetbegović”, koja su nastala u okviru likovne kolonije, bila su izložena na donatorskoj izložbi u Gradskoj vijećnici Sarajevo tokom mjeseca decembra, a građani su imali priliku podržati djecu oboljelu od raka kupovinom jednog od umjetničkih djela.

Ono što čini ovu izložbu posebnom jeste njen izuzetno humanitarni karakter, jer će sav prihod od prodaje likovnih djela biti doniran djeci oboljeloj od raka i Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka”.
 

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.