Prodajna izložba umjetničkih djela sa Međunarodne likovne kolonije „Moj bijeg u slobodu“ (2013.-2019.)

Pet, 22. Nov. 2019.


Sav prihod od prodaje likovnih djela bit će doniran Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ za nabavku knjižnog fonda. 

JU Muzej „AlijaIzetbegović“ u saradnjisa Gradskom upravom Sarajevo i GradskomVijećnicom Sarajevo organizira prodajnu izložbu umjetničkih djela sa Međunarodne likovne kolonije “Moj bijeg u slobodu” koja se održava već sedmu godinu zaredom u Počitelju. Kolonija je simbolično nazvana poistoimenom književnom djelu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine. Ove godine, odabrana djela iz fundusa Muzeja, koja su nastala u okviru likovne kolonije, biće izložena na svečanoj Akademiji povodom Dana državnosti BiH u prelijepom ambijentu Vijećnice 25. novembra 2019.godine u 12.00h

Sav prihod od prodaje likovnih djela bit će doniran Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ za nabavku knjižnog fonda. 

Ovaj datum – 25. novembar – također obilježava dan kada je prvi predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović izašao iz zatvora. Simbolično, ovaj datum označava Izetbegovićev “bijeg u slobodu” – momenat kada je, nakon što je proveo pet godina i osam mjeseci u zatvoru zbog svojih ideja i ideala, Alija konačno ponovno postao slobodan čovjek.

“Nauka otkriva. Umjetnost stvara. Svjetlost jedne udaljene zvijezde koju je nauka otkrila postojala je i ranije. Svjetlost kojom nas iznenada obasjava umjetnost, stvorila je sama umjetnost u tom trenutku. Bez nje ta svjetlost ne bi nikada bila rođena. Nauka ima posla sa postalim; umjetnost je samopostojanje, rađanje novog.” – Alija Izetbegović, “Islam između Istoka i Zapada”.


 

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.