Svečana manifestacija "Mladi ljiljani"

Uto, 03. Mar. 2020.


Muzej "Alija Izetbegović" je povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizovao svečanu manifestaciju "Mladi ljiljani" u multimedijalnom centru Kovači.

Ovom prilikom se prisutnima obratio i Predsjednik Šefik Džaferović. Hvala svim učenicima, učiteljima i direktorima osnovnih i srednjih škola koji su svojim prisustvom uveličali značaj ove manifestacije, te našem partneru i pokrovitelju manifestacije BH Telecom.

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović uputio je građanima čestitku a koju je Dnevni avaz objavio u izdanju za 1., 2. i 3. mart 1997. godine.

"Navršava se pet godina od kako su građani Bosne i Hercegovine glasajući na referendumu, odlučili da svoju sudbinu i sudbinu Bosne uzmu u svoje ruke. Bio je to naš izbor u dilemi između nedostojne sigurnosti i slobode. Cijena je bila visoka, beskrajno visoka, ali nismo mogli život nastaviti pognute glave. Ponosan sam što prije pet godina nismo ustuknuli pred prijetnjama i što smo glasali za slobodu uprkos svemu. Bosna prolazi kroz ogromne teškoće ali savladava ih. Drugog puta nema. Ipak, jači smo dnas nego jučer i sutra ćemo uz Božiju pomoć biti jači nego danas. Čestitam vam praznik sa uvjerenjem da će ideja cjelovite i demokratske Bosne pobijediti."

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.