Tokom opsade Sarajeva ubijeno je 1.601 dijete

Uto, 05. Maj. 2020.


Tokom opsade na grad je u prosjeku svaki dan padalo 329 granata od kojih je stradalo 11.541 civila, od čega 1.601 dijete, a povrijeđeno je najmanje 50.000 ljudi.

Danas je 5. maj 2020. godine. Rane su još uvijek svježe a sjećanja ne blijede. Danas je Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva. Vjerovatno ne postoji veća kazna za ljudsko biće od toga da vlastito dijete mora ispratiti na posljednji počinak. Takvih kazni tokom opsade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana, Vojska Republike Srpske pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića "ispisala" je 1.601.

Tokom opsade na grad je u prosjeku svaki dan padalo 329 granata od kojih je stradalo 11.541 civila, od čega 1.601 dijete, a povrijeđeno je najmanje 50.000 ljudi.

Naša djeca... Djeca ovog svijeta. 1.601!

Predsjednik Alija Izetbegović jednom je prilikom bosansku djecu opisao kao našu veliku nadu. "Prošao sam nedavno Bosnom. Sada je ona sva ozelenjela i pod beharom. Putujući vidio sam mnogo, ali dvije slike ne izlaze mi iz pamćenja: naša djeca i naši vojnici, na sve strane buljuci djece i njihova rumena, nasmijana lica, kao da nije rat. I isto tako, na sve strane, iza svake okuke vojnici stoje, nepomični i uspravni poput onih jelika, kao da su iz zemlje iznikli. To su te dvije naše velike nade: vojnici - sadašnja i djeca - naša buduća nada", njegove su riječi.

Pokušali su ubiti našu nadu. Nisu uspjeli. Pokušavaju ubiti naše sjećanje. Neće uspjeti.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.