Vijesti

Pon, 18. Maj. 2020.

U ponedjeljak 18. maja, ponovo otvaramo naša vrata

Federalni štab civilne zaštite je na jučerašnjoj sjednici stavio van snage dosadašnju naredbu kojom se privremeno obustavlja rad kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih i rekreacijskih centara i sl.

Pon, 18. Maj. 2020.

KONKURS za izradu idejnog rješenja za suvenire Muzeja “Alija Izetbegović”

JU Muzej „Alija Izetbegović raspisao je Konkurs za izradu idejnog rješenja za suvenire Muzeja “Alija Izetbegović”.

Sub, 09. Maj. 2020.

Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana

Danas je 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana. Danas se prisjećamo značajnih događaja iz prošlosti s nadom i vjerom u bolju budućnost.

Uto, 05. Maj. 2020.

Tokom opsade Sarajeva ubijeno je 1.601 dijete

Tokom opsade na grad je u prosjeku svaki dan padalo 329 granata od kojih je stradalo 11.541 civila, od čega 1.601 dijete, a povrijeđeno je najmanje 50.000 ljudi.

Pon, 04. Maj. 2020.

Potpisan Sporazum o saradnji između Muzeja “Alija Izetbegović” i Fondacije “Alija Izetbegović”

Nakon niza neformalnih susreta i evidentnog zajedničkog interesovanja ove dvije ustanove, zvanično je potpisan Sporazum o saradnji između Muzeja “Alija Izetbegović” i Fondacije “Alija Izetbegović”.

Pon, 27. Apr. 2020.

Nađa Berberović-Dizdarević: Alija Izetbegović je post smatrao pobjedom duha nad tijelom

Alija Izetbegović nije bio samo političar i državnik, bio je pravnik, lider, mislilac, pisac i strastveni čitalac knjiga, kazala je za Preporod.info njegova unuka Nađa Berberović-Dizdarević i aktuelna direktorica Muzeja Alija izetbegović u Sarajevu.

Čet, 23. Apr. 2020.

Fondacija "Alija Izetbegović'' donirala zaštitne vizire za borbu protiv koronavirusa

U okviru aktivnosti Fondacije “Alija Izetbegović” usmjerenih na ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, 23. aprila u prostorijama Fondacije uručena je donacija Savezu strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Uto, 03. Mar. 2020.

Svečana manifestacija "Mladi ljiljani"

Muzej "Alija Izetbegović" je povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizovao svečanu manifestaciju "Mladi ljiljani" u multimedijalnom centru Kovači.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.