Vijesti

Uto, 05. Maj. 2020.

Tokom opsade Sarajeva ubijeno je 1.601 dijete

Tokom opsade na grad je u prosjeku svaki dan padalo 329 granata od kojih je stradalo 11.541 civila, od čega 1.601 dijete, a povrijeđeno je najmanje 50.000 ljudi.

Pon, 04. Maj. 2020.

Potpisan Sporazum o saradnji između Muzeja “Alija Izetbegović” i Fondacije “Alija Izetbegović”

Nakon niza neformalnih susreta i evidentnog zajedničkog interesovanja ove dvije ustanove, zvanično je potpisan Sporazum o saradnji između Muzeja “Alija Izetbegović” i Fondacije “Alija Izetbegović”.

Pon, 27. Apr. 2020.

Nađa Berberović-Dizdarević: Alija Izetbegović je post smatrao pobjedom duha nad tijelom

Alija Izetbegović nije bio samo političar i državnik, bio je pravnik, lider, mislilac, pisac i strastveni čitalac knjiga, kazala je za Preporod.info njegova unuka Nađa Berberović-Dizdarević i aktuelna direktorica Muzeja Alija izetbegović u Sarajevu.

Čet, 23. Apr. 2020.

Fondacija "Alija Izetbegović'' donirala zaštitne vizire za borbu protiv koronavirusa

U okviru aktivnosti Fondacije “Alija Izetbegović” usmjerenih na ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, 23. aprila u prostorijama Fondacije uručena je donacija Savezu strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Uto, 03. Mar. 2020.

Svečana manifestacija "Mladi ljiljani"

Muzej "Alija Izetbegović" je povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizovao svečanu manifestaciju "Mladi ljiljani" u multimedijalnom centru Kovači.

Pet, 24. Jan. 2020.

JAVNI OGLAS

Za popunu radnih mjesta u JU Muzej “Alija Izetbegović“

Pet, 17. Jan. 2020.

Rezultati konkursa za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola

Sa velikom pažnjom Komisija je pročitala  sve prispjele literarne radove učenika (ukupno 450 radova) i došla do sljedećih usaglašenih ocjena.....

Uto, 14. Jan. 2020.

Press konferencija povodom završetka donatorske izložbe

Press konferencija će se održati u četvrtak, 16.01.2020.godine u 12h u Muzeju “Alija Izetbegović” u kapi-kuli Širokac.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.