Vijesti

Pon, 23. Sep. 2019.

Nur-Sultan prvi put domaćin izložbe o Aliji Izetbegoviću

Događaj je otvorio počasni gost Bakir Izetbegović a prisustvovali su važni gosti iz političkog, diplomatskog, akademskog i javnog života Kazahstana i Azije.

Pet, 20. Sep. 2019.

Održana 7. Međunarodna kolonija "Moj bijeg u slobodu"

U organizaciji JU Muzej "Alija Izetbegović" i Udruženja likovnih umjetnika BiH, u Počitelju je od 13.- 20. 09. 2019. održana 7. međunarodna likovna kolonija "Moj bijeg u slobodu".

Sub, 07. Sep. 2019.

Večeras počinje Internacionalna likovna kolonija “Moj bijeg u slobodu”

Javna Ustanova Muzej “Alija Izetbegović” i Udruženje likovnih umjetnika BiH organiziraju od 13. do 20. septembra 2019. u Počitelju sedmu Internacionalnu likovnu koloniju “Moj bijeg u slobodu”.

Pon, 05. Aug. 2019.

Dani otvorenih vrata 2019

 JU Muzej "Alija Izetbegović" povodom obilježavanja 94. godine od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, organizuje "Dane otvorenih vrata 2019" od 08.08. do 10.08.2019. godine.

Sri, 10. Jul. 2019.

Izložba ilustrovanih citata AliJe Izetbegovića "Poruka sebi"

U Centru za kulturu Dobrinja - Vila Hadžihalilovića 15. jula 2019. godine u 19h bit će upriličeno svečano otvorenje izložbe ilustrovanih citata Alije Izetebegovića "Poruka sebi".

Pet, 17. Maj. 2019.

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja 18. maj 2019.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je "Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije".

Ned, 14. Apr. 2019.

Otvorena izložba "Predsjednik izbliza" o Aliji Izetbegoviću

Izložba prikazuje na četrdesetak panoa fotografije iz života prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, s citatima i mislima koje je ostavio iza sebe. 

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.