Vijesti

Pon, 16. Dec. 2019.

Sajam knjiga u Bursi

Tema ovogodišnjeg sajma je misao Alije Izetbegovića - "Čitanje je let u slobodu".

Pon, 02. Dec. 2019.

Svečano otvorena donatorska izložba u Gradskoj Vijećnici

Izložba će biti otvorena do kraja decembra u Vijećnici. Slobodan je ulaz i svi zainteresirani mogu doći pogledati djela, te izvršiti rezervaciju i na taj način doprinjeti radu Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Čet, 28. Nov. 2019.

Donatorska izložba umjetničkih djela sa Međunarodne likovne kolonije „Moj bijeg u slobodu“ (2013.-2019.)

Ono što čini ovu izložbu posebnom jeste njen izuzetno humanitarni karakter, jer sav prihod od prodaje likovnih djela bit će doniran Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ za nabavku knjiga za biblioteku u Roditeljskoj kući. 

Pet, 22. Nov. 2019.

Prodajna izložba umjetničkih djela sa Međunarodne likovne kolonije „Moj bijeg u slobodu“ (2013.-2019.)

Sav prihod od prodaje likovnih djela bit će doniran Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ za nabavku knjižnog fonda. 

Pet, 08. Nov. 2019.

Javni poziv za prijavu na konkurs za najbolje literarne radove učenika srednjih škola

Javna ustanova Muzej "Alija Izetbegović" poziva sve zainteresovane učenike osnovnih škola da se prijave na konkurs za najbolji literarni rad

Pet, 08. Nov. 2019.

Javni poziv za prijavu na konkurs za najbolje literarne radove učenika osnovnih škola

Javna ustanova Muzej "Alija Izetbegović" poziva sve zainteresovane učenike osnovnih škola da se prijave na konkurs za najbolji literarni rad

Uto, 05. Nov. 2019.

Posjeta

Predstavnik Ambasade Islamske Republike Iran u BiH gdin. Vahid Parast Tash i predstavnik Nacionalnog muzeja odbrane i otpora u Teheranu gdin. Reza Shojayi posjetili su Muzej “Alija Izetbegović”.

Pet, 01. Nov. 2019.

“Poruka Sebi” na CD-u

“Poruka Sebi” zbirka je ilustrovanih citata Alije Izetbegovića

Sub, 19. Okt. 2019.

Akademija povodom 16. godišnjice smrti Alije Izetbegovića u Sarajevu

U Narodnom pozorištu Sarajevo održana je Akademija povodom obilježavanja 16. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. 

Sub, 19. Okt. 2019.

Polaganje cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači

Cvijeće su položile brojne delegacije državnog, federalnog i kantonalnog,općinskog nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, i drugi.

ALIJA IZETBEGOVIĆ

ŽIVOTOPIS

  POGLEDAJ  

IZDANJA MUZEJA

IZDAVAŠTVO

  PROČITAJ  

VIRTUAL TOUR

360°

  POSJETI  

suvenirnica

SUVENIRNICA

ONLINE SHOP

MUZEJSKA POSTAVKA

Stalna muzejska postavka smještena je u kulama Ploča i Širokac. U kuli Ploča prikazan je,   hronološki kroz tekst i fotografije, život Alije Izetbegovića kao političara i državnika. U kuli  Širokac, muzejska postava posvećena je Aliji Izetbegoviću kao Vrhovnom komadantu i  organiziranju odbrane od agresije na BiH.

 

ISTRAŽIVAČKO - DOKUMENTACIONI CENTAR 

Nastao u savremeno doba, Muzej „Alija Izetbegović“ na moderan način daje odgovore na pitanja postavljena u prošlosti, ali postavlja i temelje za budućnost. Svojim objektivnim i naučnim pristupom Muzej potiče mlade intelektualce i istraživače da stručno pristupe pisanju historije. 

 

EDUKACIJA 

Edukativni programi u Muzeju namijenjeni su učenicima osnovnih i srednjih škola  i uključuju stručna opća i tematska vodstva stalne muzejske postavke, interaktivne školske radionice, objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja, predavanja, programe obilježavanja značajnih historijskih datuma, te niz drugih.